Strech - De perfecte yogabroek

Een zwoele blog over de yoga broek!

De yogi ken nie spelluh! Is 't "Yoga broek" of "yogabroek"?

yoga feitenStrech.nlComment

Yoga broek of yogabroek? 2000 x per maand wordt er op google gezocht naar “yoga broek” en ruim 7000x per maand zoeken we naar het woord “yoga kleding”. Daar is toch niets vreemds aan zou je denken. Toch wel. De woorden - “yoga broek” en “yoga kleding” -  zijn namelijk niet goed gespeld! Hoe komt dat?

Joga of yoga?

Joga of yoga?

De yogi spelt dus 9000 keer per maand verkeerd!

Dat is frappant, want zoals je in dit onderzoek "Profiel van de yogi" kunt lezen, is ruim 78% van de yogi’s hoog opgeleid en heeft een goed betaalde baan (44% verdient meer dan $75.000). Slechts 16% van het aantal googelende yogi’s die op zoek is naar een yoga legging spelt dit goed.

Hoe zit dat nu precies met de spelling van yogabroek?

Tijdens het onderzoek naar yogabroeken, viel het mij op dat meeste sites over yoga, yogascholen en yogablogs het woord yogakleding (en variaties daarop) los van elkaar schrijven. Zelfs Google gaf mij steevast als tegensuggestie of ik niet liever een yoga broek in plaats van een yogabroek wilde googelen. Ben ik nou gek geworden? Ik weet zeker dat je ‘het fok schaap’ aan elkaar schrijft. Of toch niet? Verwarrend! Ik besloot de site taaladvies.net in te schakelen.

Ik schreef ze dit:Ik ben van mening dat je yogakleding aan elkaar moet schrijven en niet los. Maar dat weet ik niet zeker. Kunt u mij vertellen wat de juiste spelling is? Kunt u mij ook vertellen waarom je het los of aan elkaar dient te schrijven?

Het antwoord: "Yogakleding' is inderdaad één woord. Het is een samenstelling van de zelfstandige naamwoorden 'yoga' en 'kleding', en samenstellingen worden in het Nederlands aan elkaar geschreven. Het gaat om één type kleding, net als 'sportkleding', 'herenkleding' en 'zwemkleding'.
Bijvoeglijke naamwoorden staan gewoonlijk los voor het zelfstandig naamwoord: 'leuke kleding', 'mooie kleding'. 'Yoga' is echter geen bijvoeglijk naamwoord."

Maar waarom schrijven wij de geschoolde yogi’s het woord dan Fout?

Wellicht komt het door de invloed van vreemde talen waar we dagelijks online en offline aan worden blootgesteld. In het Engels worden samenstelde woorden meestal als twee losse woorden geschreven. In het Nederlands geldt de algemene regel dat samenstellingen als yogabroek en yogakleding als één woord worden geschreven!

Het stelselmatig verkeerd schrijven van het woord yogabroek blijft niet zonder consequenties. We leren het fout aan Google en Google leert het fout aan ons terug. Als veel mensen een zoekterm verkeerd schrijven dan neemt Google dat over. Het gevolg is dat degenen die yogabroek wel goed spellen van Google de foute suggestie krijgen waardoor meer mensen het verkeerd aanleren en/of gaan schrijven. Een onhandige vicieuze cirkel.

Wist je dat je bij de zoekmachine Google verschillende zoekresultaten krijgt met de termen “yoga broek” en “yogabroek”? Google beweert dat het zijn algoritme heeft verbeterd waardoor er geen verschil meer tussen de resultaten kan zijn. De praktijk blijkt dus toch anders.

Meer grappige feiten volgens mijn onderzoek

  • “600 keer per jaar schrijft men yoga als Joga”
  • “bamboe yoga broek” is een nieuwe trending search key

Over verkeerd schrijven gesproken. Ik heb er ook ruim drie maanden over gedaan voordat ik erachter kwam dat mijn eigen domeinnaam: Strech.nl ook niet goed geschreven is. Mijn vriendje had de domeinnaam verkeerd gespeld tijdens het registreren....

Bron: