Strech - De perfecte yogabroek

Een zwoele blog over de yoga broek!

Vakantie Bali... Hoe zit het met de vaccinaties?

ReizenStrech.nl2 Comments

Bali wordt een steeds populairdere yoga bestemming. Voor al in Ubud – waar ik jaarlijks een paar maanden doorbreng -  schieten All-in yoga resorts als paddenstoelen uit de grond. Yoga retreats, yoga docenten opleidingen, yoga spa’s, yoga healing centers, detox retreats, yogi holidy all-in-all-om.

Yoga is booming, dat wisten we. Ik krijg nu ook vragen van lezers over yoga-bestemmingen op Bali. Vragen als “Wat is de beste yoga-school op Bali?”, “Welke school biedt een teacher training aan?” tot “Goedkope accommodatie in Ubud, waar vind ik dat?”. Dat de yogi met dit soort vragen zit, begrijp ik heel goed. Het yoga-aanbod is hier weergaloos groot. Onlangs kreeg ik zelfs een email met vragen over inentingen. “Welke vaccinaties heb ik voor Bali nodig? 

“Beste Djina,
Ik bezoek binnenkort Ubud om een yoga-training bij yogabarn* te volgen. Ik lees overal dat ik vaccinaties nodig heb. Is dat echt nodig? Bali is toch wel veilig? Hoe doe jij dat altijd? En lees ik goed dat op Bali geen malaria voorkomt? Klopt dat wel?”
Vaccinatie op Bali

Vaccinatie op Bali

Hoe zit het nou met de vaccinaties op Bali?

Welke vaccinaties heb je nodig als je Bali bezoekt? Het onderstaande tabel geeft een overzicht van de vaccinaties die je nodig hebt als je Bali bezoekt. Als het goed is, heb je de meeste prikken al gehad als kind. Maar het kan zijn dat je sommige vaccinaties alsnog moet herhalen, omdat de beschermingsperiode is verstreken. Ik raad je aan om hoe dan ook minstens 4 weken voordat je vertrekt, de GGD te raadplegen en je goed te laten informeren. Houd er rekening mee dat sommige vaccinaties voldoende tijd (denk een paar weken) nodig hebben om voldoende bescherming te bieden. Daarnaast kan het zijn dat je bepaalde vaccines – bijvoorbeeld Rabiës - over een periode van een paar weken moet herhalen.

Vaccine Tegen
Verblijf korter dan 2 weken
DTP Difterie, tetanus en polio
Hepatitis A Geelzucht
BMR Mazelen
Verblijf langer dan 2 weken
Buiktyfus Buiktyfus
hepatitis B Geelzucht
Rabiës Hondsdolheid
Tuberclose Tuberclose
Tip:  Neem contact op met je verzekering voordat je naar de GGD stapt. Het kan zijn dat je verzekering prijsafspraken heeft met vaccinatie organisaties, waardoor een vaccinatie voordeliger kan uitpakken dan als je direct naar de GGD stapt.

Laat ik eerst korte metten maken met die Malaria!

Er is er geen Malaria op Bali, zegt men. Of dat echt zo is, betwijfel ik. Bali – is heel toevallig de meest toeristische plek in Indonesië. Men heeft dit prachtige eiland als enige in heel Indonesië malaria vrij verklaard. Ogenschijnlijk, heeft de Indonesische overheid de muggen weten te overtuigen om met een grote buzzz om het eiland heen te vliegen en die lekkere warme broeierige uitgestrekte rijstvelden niet als broedplaats te gebruiken. Ze zijn naar Lombok en Java uitgeweken. Hoe geloofwaardig is dat?

Ben je bang voor Malaria? Maak je echter geen zorgen. De kans is klein en medische zorg is overal goed geregeld op Bali. Mocht je dus last krijgen van griepverschijnselen, raad ik je aan om ook op Bali een arts raad te plegen.  

Waar je je wel zorgen om moet maken is de Knokkelkoorts (oftewel Dengue).
Daar lees ik weinig over in de media. Steeds vaker hoor ik dat mensen deze ziekte oplopen. Neem lichte gekleurde long sleeves mee en gebruik mugwerende middelen. Veel mensen weten niet dat de tijger mug – de drager van de Knokkelkoorts - ook overdag steekt. Kortom mijn advies is het volgende: bescherm je tegen muggen te beschermen door lichte en lange kleding te dragen en gebruik te maken van mugwerende middelen. 

Hondsdolheid

Bespaar niet op deze dure vaccinatie. Als je op Bali geweest bent dan weet je drie dingen:
1)    De straten hier zijn bezaaid met honden.
2)    Je zult waarschijnlijk een scooter huren.
3)    Toeristen op een scooter achterna zitten is de favoriete vrijetijdsbesteding van veel zwerfhonden.
Ga in ieder geval direct naar een arts als je op Bali door een dier bent gebeten. Neem het zekere voor het onzekere. Je bent tenslotte niet “thuis!”.

Het zijn niet alleen de honden die bijten

De apen hier hebben daar ook een handje van. Regelmatig worden toeristen door apen gebeten. Apen kunnen diverse ziektes overdragen, waaronder: gele koorts, herpes, tuberculose en andere ziektes. Vaccineer je dus tegen deze ziektes.

Wees alsjeblief geen domme toerist die de apen eten geeft of zelfs probeert te aaien. Apen zijn geen knuffeldieren. Door apen te voeren worden zij steeds agressiever en opdringeriger naar de toeristen en de bewoners. Ik heb zelfs de achillespees van een kennis doorgebeten zien worden door een aap. Twee weken vakantie veranderde in twee maanden ziekenhuis. Let goed op, voer geen apen en laat je vaccineren.