Strech - De perfecte yogabroek

Een zwoele blog over de yoga broek!

Wat is breatharianism of Ineda?

InfographicsStrech.nl1 Comment

Ineda: in de yogawereld kom je soms ook wazige mensen tegen. Daarom vandaag een topic over breatharians. Ik ben nu al tijdje in Ubud Bali; yoga Mekka van Indonesië. Hier kan je de meest fantastische dingen doen. Je hebt hier kleine schilderateliertjes waar je vijf uur lang naar hartenlust kunt schilderen. Je kunt je eigen yogabroek maken, meedoen aan ecstatic dance, grommen als een tijger tijdens een Joygasm workshop en lezingen volgen over hoe je kunt leven zonder voedsel. Ja echt, ik maak geen grap. Laatst hadden we hier Breatharians rondlopen. Ze gaven lezingen door heel Bali. Vreemd vond ik ze en ongeloofwaardig. Toch intrigeerde het mij. Daarom heb ik onderzoek gedaan naar Ineda en breatharianism. Lees hier meer over.

Breatharianism (of Ineda) heeft veel slachtoffers op zijn geweten.

Breatharians:

We dachten altijd dat een mens eten en drinken nodig heeft om te overleven. Fout! Althans, als we de breatharians (Inedia) moeten geloven. Deze groep mensen heeft ontdekt dat je juist helemaal geen eten en drinken nodig hebt. Het enige dat je nodig hebt om in leven te blijven is lucht en de energie van de zon.

Het klinkt ongeloofwaardig, en dat is het ook. Toch zijn er verschillende mensen die ervan overtuigd zijn dat het mogelijk is. Het moet nog wetenschappelijk bewezen worden, maar dat weerhoudt velen er niet van om er volledig voor te gaan, met alle gevolgen van dien.

Wat houdt breatharianism (Inedia) in?

Volgens een document uit 1669 zou een vrouw 12 maanden lang niet gegeten hebben.  

Volgens een document uit 1669 zou een vrouw 12 maanden lang niet gegeten hebben.

 

Breatharianism is een levenswijze waarbij voedsel overbodig is. Een breatharian gelooft in Inedia, wat staat voor 'overleven zonder eten en drinken'. Het enige dat een mens nodig heeft om gezond te blijven is de energie van de zon. Deze kun je absorberen door aan prana yoga te doen. Dit houdt in dat je, door te mediteren en diep in en uit te ademen, leert om te gaan met de energie die van de zon naar onze Aarde wordt gestuurd. Het vergt even wat oefening, maar na verloop van tijd leer je genoeg energie te ontvangen om zo te overleven.

Het woord breatharian komt voort uit het Engelse woord voor ademen: breath. Deze levenswijze is gebasseerd op een verhaal uit de Griekse mythologie. We hebben allemaal wel eens gehoord van Atlantis, de gezonken stad. Of de stad écht bestaan heeft is niet bekend, maar volgens de verhalen zou hier de meest perfect civilisatie geleefd hebben. Zij waren de eerste breatharians. In de jaren 90 werd het gebruik weer opgepikt en vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die beweren dat het inderdaad mogelijk is.

De Breatharians:

Een van de grootste voorstanders van Inedia is Jasmuheen. Zij is in 1957 in Australië geboren als Ellen Greve, en gaat vandaag de dag als breatharian door het leven. Ze was vooral erg actief in de periode tussen 1994 en 2000, waarin ze de hele wereld ervan probeerde te overtuigen dat ze door middel van lichtvoeding (en af en toe een kopje thee) gezond door het leven ging. Hierover heeft ze maar liefst 18 boeken geschreven en is ze meerdere malen op televisie verschenen.

Ze heeft zelfs eens deelgenomen aan een onderzoek om te bewijzen dat het mogelijk was. Na vier dagen raakte ze ernstig uitgedroogd en is het onderzoek onderbroken voor haar eigen veiligheid. Jasmuheen gaf de locatie als reden, er zou een drukke weg in de buurt liggen waardoor ze 'slechte lucht' binnen zou krijgen.

Je zou denken dat dit bewijs genoeg is dat het dus toch niet mogelijk is. Toch blijven mensen heilig in haar manier van leven geloven. Hierdoor ontstond een hoop controversie over het bericht dat ze naar buiten bracht. Verschillende mensen die geïnspireerd werden door haar boeken zijn later overleden doordat ze onzorgvuldig te werk gingen met hun nieuwe breatharian-dieet.

Naveena Shine volgde het voorbeeld van Jasmuheen en wilde ook voor eens en voor altijd het bewijs leveren dat lichtvoeding mogelijk is. De 65-jarige vrouw uit Amerika ging de uitdaging aan om 100 dagen lang te overleven op enkel water. Via social media en filmpjes op Youtube hield ze mensen op de hoogte van haar experiment. Het is haar niet gelukt om het onderzoek af te maken, na 47 dagen stopte ze ermee. Ze voelde zich nog erg gezond, maar beweerde dat ze financiële problemen ondervond. Ze zou over een paar dagen haar huis kwijtraken. Gelukkig was dit allemaal niet zo heel ernstig, het was enkel een 'bericht van bovenaf' dat haar liet weten er een eind aan te breien. Aldus Naveena.

Ook in de wereld van beroemdheden zijn er gebruikers van dit fenomeen. Actrice Michelle Pfeiffer heeft toegegeven in haar jonge jaren eens geëxperimenteerd te hebben met breatharianism, en ook de geruchten gaan dat zangeres Madonna het eens uit heeft geprobeerd. Valeria Lukyanova (die beter bekend staat als de Human Barbie) is vandaag de dag nog steeds actief bezig met het breatharian-dieet. Ze laat weten dat ze niets eet of drinkt, de energie van de zon is voor haar voldoende. Ze beweert overigens ook dat ze, behalve haar borsten, nooit aan plastische chirurgie heeft gedaan. Een blik naar haar foto's maakt al snel duidelijk dat dit zo goed als onmogelijk is. Je kunt dus zelf je conclusie uit haar beweringen trekken.

Anti-Breatharians:

Zoals er voorstanders zijn, zo zijn er natuurlijk ook felle tegenstanders die er alles aan doen om mensen ervan te overtuigen dat breatharianism één grote leugen is. De grootste anti-breatharian is James Randi. Naast goochelaar is hij erg actief als scepticus en gaat hij de uitdaging aan om paranormalen, bovennatuurlijke verschijnselen en andere pseudo-wetenschappen te ontmaskeren. Ook de breatharians vallen onder dat lijstje.

James Randi bedacht een uitdaging waarmee de breatharians voor eens en voor altijd konden bewijzen dat lichtvoeding mogelijk is. Als iemand zich voor 3 weken op liet sluiten in een hotelkamer en vervolgens zonder eten of drinken kon overleven, dan zou hij of zij als beloning maar liefst 1 miljoen dollar ontvangen! Een jongen nam de uitdaging aan, maar hij werd de eerste avond al betrapt toen hij om 3 uur 's nachts uit het hotel probeerde te sluipen. Toen hij werd geconfronteerd met James beweerde de jongen dat hij enkel eten wilde kopen om er vervolgens aan te ruiken.

 

Gek genoeg zijn er verder geen breatharians die de uitdaging aan durven te gaan. Het prijzengeld ligt nog steeds klaar voor de persoon die het bewijs kan leveren.

Naast James Randi zijn er niet veel mensen die zich druk bezig houden met het ontmaskeren van deze levenswijze, wellicht omdat veel mensen het in eerste instantie al niet zo serieus nemen. Het bewijs wordt al jaren geleverd, honderden onderzoeken hebben keer op keer uitgewezen dat een mens simpelweg eten en drinken nodig heeft om te overleven. Er zijn weinig breatharians die de uitdaging aan gaan om het bewijs te leveren, en de selecte groep die dit wel probeert valt vaak al binnen een aantal dagen door de mand. Er worden verschillende excusen geleverd, maar feit blijft dat er nog altijd geen harde bewijzen zijn.

De slachtoffers van het breatharian-dieet:

Een ding is in ieder geval wel zeker: het breatharian-dieet kan slecht voor je aflopen! Om de zoveel tijd gaat het weer mis bij mensen die onzorgvuldig te werk gaan met deze nieuwe manier van leven. Zo werd Verity Lynn (49 jaar) dood gevonden in Schotland. De Duitse Timo Degen (31 jaar) raakte in een coma en overleed 4 weken later. Lani Morris (53 jaar) kreeg al snel een beroerte door het tekort aan vocht. De lijst gaat maar door.

Als je het toch wilt proberen:

Je bent als mens vrij om te geloven in wat je maar wilt. Als je ervoor kiest om te leven als breatharian, of je wilt het gewoon eens uitproberen, zorg er dan wel voor dat je hier zorgvuldig en op een veilige manier mee omgaat. Ga allereerst een gesprek aan met een dokter of huisarts en licht hen in over je plan. Zorg er ook voor dat je familie en vrienden weten waar je aan begint. Stap niet in één keer over maar bouw het eten van voedsel langzaam af, en zorg er ten allen tijden voor dat je nummers bij de hand hebt in geval van nood. Je lichaam takelt meestal sneller af dan je denkt!

Het breatharianism of Inedia blijft een opmerkelijk fenomeen. Door de slachtoffers en de mislukte experimenten lijkt het alsof er voldoende bewijzen zijn geleverd dat het allemaal een groot verzinsel is, maar toch blijven mensen beweren dat het mogelijk is. Uiteindelijk zal het voor iedereen aankomen op het gezonde verstand. Geloof je er wel in, of is het allemaal een grote grap?